Na een nogal bijzonder einde van het jaar 2019-2020 is het alweer tijd voor de start van het nieuwe schooljaar. De lessen zullen nu met fysieke aanwezigheid worden gehouden, wat aanpassingen van de scholen vereist om het risico op besmetting te vermijden. De netheid van de gebouwen en faciliteiten wordt daarom bijzonder belangrijk om goede leeromstandigheden voor kinderen, studenten en docenten te garanderen. Lees meer over onze schoonmaak- en ontsmettingsdiensten voor scholen in Wallonië.

Moeten we aan het begin van het nieuwe schooljaar bang zijn voor het coronavirus?

De dreiging van het nieuwe virus, dat afgelopen winter is opgedoken, doemt in het nieuwe schooljaar weer op. Op 1 september gaan duizenden studenten en docenten terug naar school en zullen ze elke dag dezelfde ruimtes delen. Hoe ze te beschermen tegen ziekten?

Het eerste wat we moeten doen is natuurlijk de aanbevelingen van de regering toepassen. Sociale afstand, handen wassen, maskers, enz. De gezondheidsdeskundigen volgen de situatie op de voet om scholen zo goed mogelijk te kunnen adviseren.

Dan zullen de schooldirecteuren dagelijks moeten zorgen voor de desinfectie en goede hygiëne van hun scholen. Naast het waarborgen van de veiligheid van al het personeel en de studenten, zal een proactieve hygiëneaanpak de bezorgde leerkrachten en ouders geruststellen.

Netheid in de scholen om Covid-19 te bestrijden

Netheid in de scholen is in normale tijden al heel belangrijk, maar is nu essentieel geworden om het risico op besmetting te beperken. De school is een plek die bevorderlijk is voor de overdracht van alle soorten ziekten: honderden mensen lopen door dezelfde gangen, gebruiken dezelfde toiletten en zitten op dezelfde banken. Een reëel gevaar als we weten dat het virus volgens sommige schattingen enkele uren tot meerdere dagen kan overleven op allerlei oppervlakken. Alleen door regelmatige desinfecties kunnen eventuele sporen van de ziekte effectief worden geëlimineerd.

Stasse, schoonmaakspecialist in scholen

Stasse Reiniging biedt gespecialiseerde diensten aan voor het reinigen en ontsmetten van instellingen voor kleuter-, lager, secundair, hoger of gespecialiseerd onderwijs.
Al meer dan 40 jaar helpen we scholen in de provincies Namen en Luxemburg om hun gebouwen onberispelijk schoon te maken. Zodra het project van start gaat, regelen wij alles voor u, zodat u zich kunt concentreren op de hoofdzaken: het soepele verloop van de lessen en het welzijn van de studenten en leerkrachten. We blijven onder alle omstandigheden discreet om de dag van de studenten niet te verstoren. De lokalen worden buiten de schooltijd schoongemaakt en de toiletten worden herbevoorraad als iedereen in de klas zit. Tijdens de schoolvakanties voeren we de grondige reiniging uit.
We zetten ons in voor een dienst die tot in het kleinste detail aan uw behoeften voldoet. Daarom bieden we een volledig gepersonaliseerde aanpak en blijven we gedurende het hele project tot uw beschikking.

Onze interventies

Reiniging en ontsmetting van scholen

Lokalen en klassen

De administratieve lokalen, klaslokalen en lerarenlokalen moeten regelmatig worden onderhouden en ontsmet. Dit is vooral belangrijk in scholen waar de leerlingen elk uur van klaslokaal wisselen.

Refter

De refter is een van de gebieden die het meest vatbaar zijn voor besmetting. Kinderen en volwassenen brengen er elke dag ongeveer een uur door om samen met hun leeftijdsgenoten (zonder masker) te eten. Daarom moet grote zorg worden besteed aan het ontsmetten van alle oppervlakken en aan het toepassen van een uiterst strikt hygiëneprotocol in de keuken.

Sportzaal

De sportzaal is een ruimte die de hele dag door verschillende groepen leerlingen wordt gebruikt. Ballen, rackets en andere uitrustingen worden van hand tot hand doorgegeven en kunnen een vector voor de ziekte worden. Het schoonmaken en ontsmetten van de sportzaal, kleedkamers en diverse uitrustingen is essentieel om de veiligheid van iedereen tijdens het sporten te garanderen.

Toiletten

De hygiëne van de toiletten in de school is een dagelijkse uitdaging. Jongere kinderen vinden het soms moeilijk om dingen schoon te houden als ze naar het toilet gaan, en een verstopte wastafel of toilet kan snel grote schade aanrichten. Het reinigen en desinfecteren van toiletten is een handeling die idealiter meerdere keren per dag moet plaatsvinden.

Gangen en doorgangen

Liften, trappen, gangen, enz. Deze doorgangen worden door de hele school gebruikt en bevorderen de besmetting. Daarom is het ook noodzakelijk om regelmatig contactvlakken zoals deurklinken en trapleuningen te desinfecteren.

Materiaal en uitrustingen

Een school staat vol met allerlei materiaal: fotokopieerapparaten, computers, banken, kluisjes, koekjesautomaat, enz. Zorg ervoor dat alle oppervlakken waar de leerlingen en het schoolpersoneel regelmatig mee in contact komen worden gereinigd.

Internaten

Voor de internaten is de situatie nog ingewikkelder: de leerlingen nemen hun drie dagelijkse maaltijden op school, brengen er hun vrije tijd door, wassen zich en slapen in de schoolgebouwen. Een andere uitdaging die aanzienlijk verholpen kan worden door de faciliteiten regelmatig te reinigen.

Ons schoonmaakprotocol voor onderwijsinstellingen

Sinds het begin van de Covid-19-crisis hebben we ons veiligheidsprotocol verder uitgebreid. Zo doen we het:

  • Respect voor sociale afstanden
  • Aangepaste beschermingsmiddelen (maskers, bril, handschoenen, enz.)
  • Medische opvolging van al onze medewerkers
  • Moderne en veilige uitrustingen
  • Strikte naleving van de gezondheidsnormen die door de overheid en door de Wereldgezondheidsorganisatie worden aanbevolen
  • Zorgvuldige omgang met giftige producten
  • Het personeel wordt regelmatig getraind in de beste schoonmaakpraktijken en veranderende hygiënenormen

Goede praktijken voor desinfectie met een virusdodend product

Naast het regelmatig en grondig wassen van de handen, bestaat de strijd tegen het coronavirus uit het desinfecteren van de oppervlakken in kantoren en lokalen met een virusdodende vloeistof. Hier zijn enkele goede praktijken om toe te passen:

  • Richt u op de oppervlakken die het meest worden aangeraakt met de handen: zij spelen een belangrijke rol bij de overdracht van het virus (deurknoppen, liftknoppen, trapleuningen, schakelaars, kranen, telefoons, computertoetsenborden, enz.).
  • Volg nauwgezet de instructies die op het gekozen virusdodende product worden aangegeven (verdunning, inwerktijd, gebruiksomstandigheden, enz.).
  • Ventileer de lokalen goed.
  • Reinig zorgvuldig gevoelige oppervlakken en materialen, zoals mobiele telefoons of tablets, met een oplossing op basis van alcohol (hydroalcoholische gel, sanitaire alcohol, enz.) en een microvezeldoekje.
Offerte

Op zoek naar een gespecialiseerd team om uw onderwijsinstelling schoon te maken? Vraag vrijblijvend een prijsofferte aan.